Continut de esenta tare:

Tăietorii de lemne

Etichete:,

Bărbaţi uşor de recunoscut după cămăşile în carouri, negru cu roşu şi bocancii de munte care umblă prin pădure cu topoare. Aceasta era definiţia unui tăietor de lemne pe vremea când cea mai avansată unealtă de tăiere era un fierăstrău dublu.

Aceştia trăiau laolată în campinguri forestiere iar o zi obişnuită din viaţa lor înseamnă:

  • Mic-dejun la 3:30 dimineaţa.
  • Între 4 şi 8 seara merg prin pădure şi tăie copaci. Uneori ajung şi la 5km depărtare de bază.

Pe lângă programul de lucru intens mai punem la socoteală că cel mai bun sezon de tăiat copaci era iarna? Deoarece erau mai uşor de transportat şi depozitat pe malurile râurilor. Primăvara luau rolul de transportatori, împingeau buştenii în apă şi îi ghidau până la fabricile de cherestea aflate în aval.

Contrar activităţilor periculoase pe care le faceau zilnic, tăietorii de lemne nu erau plătiţi cel mai bine. Bucătarii taberelor erau cei mai apreciati din punct de vedere financiar, deoarece de ei depindea moralul şi forţa lucrătorilor.

Acum tăierea lemnelor a devenit un sport ce se bucură de campionate mondiale organizate anual. Botond Nagy, reprezentantul României la acest concurs, povesteşte că  sportul nu necesită un talent înnăscut, dar că e nevoie de foarte mult antrenament, concentrare şi multe bătături în palme. Cel mai mare atu trebuie să fie ambiţia.

Lasă un răspuns

Connect with Facebook