Continut de esenta tare:

Job la înălțime

Etichete:,

Macara de construcțiiTe trezești dimineața devreme, bei în fugă o gură de cafea, și te îndrepți spre locul de muncă. Te așezi la biroul tău liniștit, setezi termostatul la temperatura ideală pentru corpul tău și îți începi munca de zi cu zi.

Știm că și atunci când lucrezi la birou există riscuri: se poate strica imprimanta, poți să verși cafeaua peste tastatură, să rămâi fără pastă la pix. Dar fii sincer, în drum spre birou, pe lângă blocurile în construcție, de câte ori nu te-ai uitat în sus spre magnații de fier care mută greutăți imense, întrebându-te ”cum o fi viața lor?”

Ne-am întrebat și noi din ce esență e făcut un macaragiu așa că am căutat și am găsit povestea lui Viorel Marin, zisă într-un interviu pentru ziarul România Liberă. Lucrează peste 10 ore pe zi la 100 m înălțime, de unde mânuiește un uriaș de fier. Cei 25 de ani de experiență în domeniu prin toată lumea l-au întărit, și nu se mai teme de grandoarea utiliajului.
Unii ar spune ”și ce mare chestie? Munca unui macaragiu constă în transportarea diferitelor greutăți de la un loc la altul, prin folosirea unei macarale sau a altor echipamente de ridicat.” Dar ca să poți fi macaragiu de ajuns să faci un curs de specializare în domeniu și să treci de testele specifice…
Trebuie să ai o sănătate de fier, să ai pe lângă vedere bună și viziune spațială, un auz fin. Testările psihologice periodice, auto-disciplina și reacțiile rapide sunt extrem de importante – de ele depind siguranța ta și a colegilor de la sol.
Trebuie să ai și nervii și fizicul de oțel. La o așa înălțime trebuie să poți face față virbrațiilor apărute atunci când mașinăria ridică o greutate, și factorilor meteorologici care se resimt mai accentuat decât la sol.

”Spre exemplu, o macara se apleacă spre înainte atunci când se ridică un obiect greu și un om fără experiență aflat în cabină ar avea un moment de panică în acele clipe. Însă eu știu că aceasta este o mișcare normală și-mi continui activitatea nestingherit”, declară Viorel Marin.

Citește întreaga poveste, aici.

Lasă un răspuns

Connect with Facebook