Continut de esenta tare:

Ce înseamnă capătul pământului pentru un bărbat de esenţă tare?

Se spune că un elefant, pentru a fi mâncat, trebuie tăiat în bucăţele mici şi luat uşor-uşor. O altă variantă este să te depărtezi de el pentru a-l vedea tot mai mic şi uşor de îngurgitat. Varianta cea mai bărbătească ar fi totuşi să îl mănânci dintr-o bucată, curajos, cu gura deschisă şi caninii ascuţiţi.

Oamenii îşi redefinesc limitele atunci când se raportează la situaţii extreme. Tot atunci, cunoaşterea lumii ce-i înconjoară şi aflarea sinelui devine posibilă. Bărbaţii de esenţă tare sunt cei care îşi stabilesc mereu tabăra în locul unei foste limite depăşite şi o transformă imediat în redută pentru cucerirea unor noi înălţimi.

„Sfârşitul lumii”, „imposibil”, „până aici”, sunt sintagme de care un om ca Ticu Lăcătuşu nu a auzit. Nici înainte, nici după ce s-a hotărât să fie primul român care escaladează acoperişul lumii. Nu i-au trecut prin gând nici când s-a hotărât să traverseze Groenlanda, sau, cum îi spun până şi groenlandezii, capătul pământului. Expediţia a avut parte de un fel de live blogging, pe www.lacatusu.ro. Încrâncenarea bărbaţilor de a nu ceda niciun metru în faţa condiţiilor ireale de mers, atenţia incredibilă cu care au pus la punct fiecare detaliu al pregătirilor, bucuria copilăroasă de după câte o reuşită, toate acestea construiesc profilul unui bărbat adevărat, de esenţă tare, care nu se îndepărtează de elefant pentru a-i părea totul mai uşor, care nu îl împarte pe bucăţele, deşi ştie varianta asta şi o poate alege.

Un astfel de bărbat urmează calea cea mai grea, fiindcă scopul lui nu este depăşirea limitei în sine, ci conştientizarea şi trăirea acestei performanţe cu toată fiinţa. Un bărbat ca Ticu Lăcătuşu, îşi va aminti cu siguranţă această reuşită întreaga viaţa, dar senzaţiile de nepreţuit vor rămâne gheaţa din oase, gheaţa de prin gânduri la resimţirea unui pericol faţă de viaţa lui sau a vreunui coleg. Şi fără îndoială, teama că expediţia ar putea să nu fie dusă la bun sfârşit. Or, asta e ceea ce face un bărbat de esenţă tare: dorinţa de a parcurge drumul, de a reinventa conceptul de limită ca punct de plecare în drumul către sine.

Lasă un răspuns

Connect with Facebook